Dossier leerling

Jij en jouw klas   Wij en de bosklassen   Contracten   Jouw bagage

Deze pagina printen

“Het gebied van de Hoge Venen is als een boek over natuurgeschiedenis; een eindeloos aanbod van ontdekkingen.”

Ik ben de Petit Fagnard.

petfagnIk ben geboren in de regio van de Hoge Venen. In het Frans noemt men dit gebied Les Hautes Fagnes. Daarom noemen ze mij de Petit Fagnard. Een Petit Fagnard is een kleine persoon die de Hoge Venen vaak bezoekt, om er te werken of om er rond te wandelen.

Vandaag de dag kunnen we nergens meer rondwandelen, omdat de vennen beschermd zijn. Maar ik kan je er wel naartoe brengen op voorwaarde dat je de natuur zal respecteren…

Om in de Hoge Venen rond te dwalen, kun je beter je laarzen aandoen, zelfs in de zomer, omdat de grond er sponzig is.

Dit is de reden waarom mijn laarzen het embleem zijn geworden van de bosklassen. De lessen worden georganiseerd door mensen die ik je later zal voorstellen.

Volg mij, laten we kennis maken! Ik zal je over mijn leven spreken, over het vakantiehuisje en de Hoge Venen. Maar ik zou graag verhalen horen over jezelf en jouw klas.

 

 

 

Dit zijn de Hoge Venen.

De Hoge Venen is een wilde hoogvlakte bedekt met verscheidene vegetatie over het hele gebied. Ze zeggen dat de lucht er zuiverder is, het water helderder en de weersomstandigheden het zwaarst zijn. In zulke omstandigheden zul je soms een inspanning moeten doen om aangenaam te zijn met je vrienden, maar ook met jezelf. De Hoge Venen zijn voor deze redenen een goede leerschool waar men respect leert te tonen, zich leert ontplooien en leert delen.

pays fa

De Hoge Venen is een natuurgebied en men kan er niet doen wat men wilt. Ik zal je leren hoe je de natuur moet respecteren, hier in de Hoge Venen, maar dat zal ook elders gelden.

Respect tonen voor de natuur en voor anderen … We baseren onze bosklassen op deze twee belangrijke thema’s. De Hoge Venen zijn gelegen in het oosten van België. Ze bedekken gedeeltelijk een deel van de Duitstalige regio.

belgique etiquet